top of page
9789178870776.jpg

Koll på diabetes typ 2

Att få diagnosen typ 2-diabetes kan vara omtumlande. Hur blir livet nu? Kommer du att behöva insulinbehandling? Och följdsjukdomar, får alla det? Måste jag lägga om hela min livsstil? Hur ofta måste jag mäta mitt blodsocker? Frågorna är ofta många i början – i den här boken finner du svaren.

 

Jag har tillsammans med professor Kerstin Brismar skrivit boken ”Koll på diabetes typ 2”. Vi har båda många års erfarenhet av forskning, utbildning och rådgivning kring typ 2-diabetes. I den här boken förklarar vi på ett lättillgängligt sätt vad som händer i kroppen när du drabbas av sjukdomen, hur olika mediciner fungerar och vad du själv kan göra för att må bättre – idag och i framtiden. Tanken är att boken ska vara en inspiration till att leva ett gott liv även med typ 2 diabetes.

 

”Koll på diabetes typ 2” är en praktisk handbok för dig som vill ta kontroll över din sjukdom, en gång för alla. Den är också en källa till kunskap och förståelse för alla som kommer i kontakt med typ 2-diabetes som anhörig eller i vården.

När lögnen blir sanning

Skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini skakade Sverige i januari 2016. Uppgifterna som avslöjades av bland annat journalisten Bo Lindquist handlade om forskningsfusk, misslyckade operationer och stort lidande hos de drabbade patienterna.

Jag var rektor på Karolinska Institutet när Macchiarini anställdes som gästprofessor 2010. Men mitt förordnande som rektor gick ut 2012, långt innan de allvarliga problemen med kirurgen upptäcktes. Visselblåsarna rapporterade om sina misstankar om forskningsfusk år 2014. Trots detta pekades jag i en utredning som bland annat handlade om ansvarsfrågan ut som den som orsakat skandalen, vilket fick till följd att jag sparkades av utbildnings- och forskningsministern från min tjänst som universitetskansler.

I den här boken beskriver jag tillsammans med journalisten Kristina Appelqvist vad som hände när ansvar skulle utkrävas efter en av tidernas största skandaler på ett svenskt sjukhus och ett universitet. Likt en detektivroman utvecklas efterspelet i Macchiarini-skandalen steg för steg till ett märkligt drama där utredare, politiker och universitetsföreträdare är beredda att både ljuga och bryta mot lagar och regler för att dölja vad som egentligen hände.  Boken är ett omfattande journalistiskt grävjobb som bland annat avslöjar allvarliga fel och brister i utredningen om Macchiariniaffären. Vi avslöjar också att allt material som ligger till grund för utredningen är borta och inte finns diariefört på KI. Boken fick stor uppmärksamhet i medierna. Dagens Eko rapporterade till exempel i flera dagar om innehållet i boken. Uppföljande reportage gjordes av bland annat P1 Morgon och P4 Extra. Boken debatterades flitigt i ett antal medier och föranledde att bland annat att en av ledamöterna i KI:s styrelse lämnade sitt uppdrag i protest mot hur KI hanterat affären.

Omslag - När Lögnen blir sanning.jpg
book.png

Breakthroughs for life

Här är boken som beskriver den fundraisingkampanj som inbringade en miljard kronor till Karolinska Institutets 200-årsjubileum år 2010. Att ett svenskt universitet lyckades så bra med en fundraisingkampanj var unikt och i boken finns många lärdomar om hur insamlingen av pengarna gick till. ”När man donerar tar man på sig ett ansvar. Man skänker inte till något som ska ta slut utan vill att verksamheten ska leva vidare”, säger Stefan Persson som intervjuas i boken och som donerade 350 miljoner kronor till Aula Medica – Karolinska Institutets aula som numera är en känd siluett i Stockholm.

bottom of page